mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні240
mod_vvisit_counterВчора323
mod_vvisit_counterНа цьому тижні1369
mod_vvisit_counterМинулого тижня13625
mod_vvisit_counterУ цьому місяці67006
mod_vvisit_counterМинулого місяця8012
mod_vvisit_counterУсі753243

Сьогодні: 2024-03-28 16:35

Що це за матеріал – композитна черепиця?

Печать PDF
 Композитна черепиця має досить цікаву історію. Під час Другої Світової війни продовольче забезпечення у європейських країнах залишало бажати кращого. Бракувало коштів на їжу та елементарні речі, не кажучи вже про постачання сировини для виготовлення фарб, якими покривали дахи для захисту від корозії. В Англії знайшли вихід із положення і стали покривати покрівлі бітумною емульсією, що захищала дахи і від іржі, і від протікання. Після закінчення війни ця традиція завершилася.
  А потім, у Новій Зеландії у 1956 році компанія "Martile Roofing Ltd" створила металочерепицю з нового алюмінієво-марганцевого сплаву з покриттям високотемпературного сушіння з емальлаку. У результаті права на використання та створення профільованих металевих листів перекупив амбітний підприємець Луї Фішер. Ще за 2 роки до цієї події Фішер зацікавився процесом покриття бітумом покрівельних матеріалів. Молодий бізнесмен розпізнав перспективну технологію і вже у 1957 році першим у світі розпочав виробництво сталевої композитної черепиці та профнастилу. Щоб готові листи не злипалися між собою при укладанні та транспортуванні, не прилипали до взуття та рук при дотику, після обробки бітумом листи посипали подрібненими черепашками або цеглою, а незабаром їх замінили на базальтову крихту. Толчені частинки покривали покрівлю рівним шаром, зміцнюючи її, а також перешкоджали перегріву на сонці. Новинка показала чудові експлуатаційні характеристики та привабливіший зовнішній вигляд, завдяки чому швидко завоювала розташування покупців. Спочатку пластина металочерепиці мала всього лише 4 хвилі, однак у 1964 році компанією Фішера була створена черепиця Harvey, яка складалася вже з 10 хвиль і могла покрити одним листом велику площу даху, що полегшувало процес укладання.
У 1967 році компанія Луї Фішера вирішила насущну проблему - протікання води під пластини в місцях нахльосту. Для цього були зроблені вигини у верхній та нижній частині кожного листа.
        З 1960 по 1970 роки йшла активна робота з подрібнення, відбору, фарбування, нанесення та зміцнення базальтової крихти на поверхню матеріалу. У 1970 році була створена глазур, яку наносили на черепицю поверх звичної базальтової крихти. Також цього року композитну черепицю почали продавати до Європи, а у 1979 та 1981 роках у Данії та Бельгії відкрилися заводи з виробництва черепиці, що працюють за ліцензією. У 1980 році глазур замінили на акрилове покриття. Після цього композитна черепиця потрапила на азіатський ринок, а 1985 року відкрилося виробництво покрівельних матеріалів за ліцензією в Малайзії. У 1989 році було відкрито виробництво популярної композитної черепиці у місті Корона у США. Далі ця продукція стане відома під брендом "Decra". Згодом експортні відділи компанії відкрилися у багатьох країнах, зокрема у Канаді, Японії, Туреччині, Польщі, Франції та інших.
У 1989 році компанію Фішера поглинула компанія Alex Harvey Industries, яка в цей же період придбала виробничі потужності в європейських містах. Відтоді композитна черепиця, що випускається в Європі, почала виходити під брендом Gerard.
        У 1995 році відбувається новий технологічний ривок та оцинковану сталь, що застосовується у створенні композитної черепиці, замінюють алюмоцинковим сплавом. Ця зміна суттєво збільшила термін експлуатації матеріалу.
        У 1998 році компанію "Alex Harvey Industries" поглинає інша компанія - "Tasman Building Products" і вона перейменовується на "AHI Roofing". Ще через 3 роки обидві фірми купує компанія "Fletcher Building", що є нинішнім власником виробництва. У 2005 році було викуплено завод у Малайзії, а з 2009 року покрівлю "Gerard" почали випускати на заводі в Угорщині.
Композитна черепиця, що сьогодні знаходиться на будівельному ринку, повторює продукцію знаменитої компанії "AHI Roofing". Технології та основи у всіх виробників однакові. Деякі компанії експериментують із захисним покриттям, але принцип створення залишається таким самим, яким його придумав Луї Фішер – сталева основа, сполучна маса, подрібнена присипка.
Концерн "METROTILE" - один із найвідоміших на сьогоднішній день концернів з виробництва та просування покрівельних матеріалів у світі, а саме - композитна черепиця "Metrotile". За весь цей час матеріали "Metrotile" здобули популярність та відмінну репутацію в таких країнах як: Україна, Білорусь, Росія, Великобританія, Німеччина, Ірландія, Франція, Румунія, Польща, Америці, Японії, продукція "METROTILE" зарекомендувала себе навіть у спекотних країнах Африки та в суворих умовах снігової Скандинавії.
        Концерн "METROTILE" має 4 комплекси з виробництва продукту: композитна черепиця:
- "Metrotile Europe NV" (Бельгія, м. Тонгерен)
        - "Metrotile New Zeland" (Нова Зеландія, м. Окланд)
        - "Metroroof USA" (США, м. Сан-Дієго)
        - "Metrotile Malasia" (Малайзія, Nilai, Negeri Sembilian).
 
Переваги композитної черепиці.
Успіх композитної черепиці у тому, що вона увібрала у собі найкраще від існуючих видів покрівлі. Всі види черепиці, металочерепиці, різні види м'якої покрівлі, досвід та напрацювання за іншими матеріалами внесли щось своє до складу, способу виробництва, методів монтажу композитної черепиці. При цьому покрівля має естетичний і благородний зовнішній вигляд, а також добре вписується в безліч архітектурних стилів фасаду будівлі.
        Композитна черепиця має низку особливостей, які є її перевагами як покрівельного матеріалу. За рахунок багатошарового покриття та використання високоякісних міцних матеріалів вона має зовсім невелику вагу (близько 6,5 кг/м2), що дозволяє монтувати її на дахи зі слабкими конструкціями фундаменту, стін або кроквяної системи.
За рахунок використання як основи сталевого листа із застосуванням захисного покриття (ZAM Magnelis) та акрилової ґрунтовки властивості черепиці набувають кращих якостей. Зовнішній шар покривають посипанням із натурального каменю. Така черепиця з посипанням виглядає дуже естетично та красиво. Вибір кольорів величезний і підібрати матеріал саме під фасад конкретного будинку дуже просто.
        Серед конкретних переваг композитної черепиці варто відзначити, що вона не схильна до впливу атмосферних опадів, не вигоряє під сонячними променями, має відмінну звукоізоляцію. Крім того, варто виділити хорошу гідроізоляцію, значний термін служби і пожежостійкість. Цікаво, що композитна черепиця може монтуватися поверх старого покриття без демонтажу. Вона легко гнеться та ріжеться.
        Однією з найголовніших переваг є простий монтаж композитної черепиці. За рахунок легкості листа та нескладності кріплення укладання матеріалу може бути здійснено у дуже короткі терміни.
        Щодо догляду за композитною черепицею, він не відрізняється чимось особливим. Повинні бути виключені контакти матеріалу з виробами з міді.