mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні266
mod_vvisit_counterВчора355
mod_vvisit_counterНа цьому тижні1750
mod_vvisit_counterМинулого тижня13625
mod_vvisit_counterУ цьому місяці67387
mod_vvisit_counterМинулого місяця8012
mod_vvisit_counterУсі753624

Сьогодні: 2024-03-29 16:03

Фальцеві покрівлі

Печать PDF
Фальцева покрівля – це покриття даху із металевих листів, з'єднаних між собою особливим способом – фальцюванням.
Фальцева покрівля - це один з найдавніших, у той же час, надійних, якісних та прогресивних видів покрівлі з металу, ця технологія кріплення та укладання фальцевої картини, яка гарантує неможливість протікання та відсутність наскрізних отворів покрівельного матеріалу.
Фальцеві покрівлі мають різні види з'єднань:
1. З'єднання "клік" - фальц (фальц, що сам замикається). Самозащіпна фальцева покрівля поєднує в собі переваги класичного фальця і сучасні рішення в технології будівництва з металу. Відсутність отворів у покрівельному матеріалі та прихований спосіб кріплення гарантують максимально можливий термін експлуатації фальцевої покрівлі та відсутність корозії у місцях кріплень. Спеціальний замок панелей гарантує надійне кріплення та дозволяє проводити швидкий монтаж фальцевої покрівлі.
 
 
2. З'єднання одинарний фальц ("лежачий" або "стоячий").
3. З'єднання подвійний фальц ("лежачий" або "стоячий"). Фальцевий замок є з'єднанням двох картин по всій довжині, загорнутих кілька разів, у ребрі, або стоячи (ветрикально), або лежачи (горизонтально). У замку немає жодних клеїв, ніяких ущільнювачів, всі елементи кріплення приховані в замковому "загорнутому" вузлі. Фальцевий замок завдяки своїй конструкції утворює поздовжнє ребро жорсткості покрівельного матеріалу, а також є напрямною для поздовжнього сходу води та снігу, при цьому повністю виключається бічне "неконтрольоване" сходження снігу та води. Подвійний замок надійніший, при цьому замку виключається проникнення води або розбіжність двох сусідніх картин.
 
 
4. Четвертий вид - це декоративні фальцеві з'єднання ("шашка", "луска", "ромб", "цеглинка" та інші). Металева та мідна шашка – це вид покрівлі, що прийшов до нас із давнини і зберігся до нашого часу саме у тому вигляді, який був придуманий та доведений до досконалості нашими предками.
Покриття з цього благородного металу набули неймовірної популярності не тільки у архітекторів, які проектують усі сучасні будівлі житлового та комерційного призначення, а й у дизайнерів, які й визначають ідеальний за своєю завершеністю зовнішній вигляд усіх будівельних споруд.
На вигляд луска і шашки являють собою невеликі квадратики, проте нерідкі ромби або трапеції, але все ж таки квадрат – більш популярна форма з багатьох причин. Металеві покрівельні квадратики у нижній частині мають прямий замок, і замок зворотний – у верхній частині. З'єднання один з одним відбувається за допомогою зачеплення обох замків та їх подальшого склепування. Ризик протікання такого даху виключено за рахунок напряму потоків води виключно «замок», які виводять ці потоки за межі даху і не дозволяють воді просочитися крізь покрівельний килим.
Один від одного луска і шашка не сильно відрізняються, але все ж таки відмінність помітна. Луска, на відміну від шашки, має опуклу форму і тому нагадує щось подібне до риб'ячої луски, що і дало назву цьому продукту. Стандартні розміри луски - 33Х 33 см і шашки - 21Х21 см. Розміри елементів безпосередньо залежать від розмірів мідного листа, вони дозволяють скоротити витрату матеріалу на виробництво шашки до мінімального. При покритті конструкцій, що мають круглу або конусну форму, загальна витрата міді зростає, тому що вся шашка має бути різного розміру. Як правило, в одному ряду купольної конструкції використовують різну кількість деталей, але найчастіше - 16, 24, або 32. При цьому в кожному наступному ряду розмір шашки змінюється у бік збільшення або зменшення, це залежить від діаметра споруди - башти або бані.
 
 
 
  Переваги фальцевої покрівельної системи:
• Невелика вага покрівельного матеріалу. Від 3,5 до 7,5 кг вага одного кв. Відповідно є можливість використання старої кроквяної системи.
• Сніг та вода не мають контакту з кріпленнями фальцевої картини, оскільки вони мають прихований тип кріплення та заховані безпосередньо під покрівельним покриттям.
• Цілісність покрівлі. Подвійний стоячий замок надійно з'єднує дві картини та практично виключає його розбіжності чи роз'єднання. Фальцева картина без втрати цілісності компенсує невеликі деформації, можливі навіть за рахунок деформації несучих елементів.
• Економія на матеріалі та вартості. Особливо це видно на складних конструкціях покрівлі.
• У системі фальцевої покрівлі всі додаткові елементи кріпляться потай, не пошкоджуючи картину.
• На гладкій площині картини дощова вода не затримується на даху і швидко сходить вниз.
• Різноманітність кольорів забарвлення.
• Стійкість до корозії завдяки можливості використання різних матеріалів. 
 
Види матеріалів виготовлення фальцевої покрівлі.
Оцинкована сталь із полімерним покриттям. Найпоширеніший матеріал для фальцевої покрівлі. Сталь використовується така сама, як і для виробництва металочерепиці. Найкращий варіант – це товщина 0,5 мм з кількістю цинку 275 гр./кв.м та полімерним покриттям.
Алюмінієва покрівля – має відмінну еластичність, що дозволяє монтувати покрівлі з найбільш складною формою (арки, куполи). Алюміній не схильний до корозії. Також буває із полімерним покриттям.
Цинк-титанова покрівля – це сплав цинку (99,995%) з титаном (0,17%) та міддю (0,12%). Пластичний матеріал з терміном служби понад сторіччя. Але потребує дуже високого професіоналізму під час монтажу.
Мідна покрівля. Одне з найкрасивіших покриттів даху. Вікова довговічність. Корозії немає. У перші роки експлуатації змінює свій колір, покриваючись благородною патиною. Спочатку коричневий відтінок, через пару років – колір темного шоколаду, потім матово-чорний та через 10-15 років повністю покривається малахітово-зеленою патиною.
 
Монтаж фальцевої картини можливий на дахах будь-якої форми та складності. Фальцеві стоячі замки скріплюють металеві картини вздовж схилу даху, а лежачі поперек, цим пояснюється характерний поздовжній або поперечний малюнок фальцевих покрівель.
Монтується фальцева покрівля на решетування розріджене або суцільне. Щоб не провисали фальцеві картини потрібно витримати крок решетування.
У решетуванні найчастіше використовується: брус 50x50, дошка 32x100, кріпляться вони від карниза до ковзана. Багато в чому від монтажу обрешітки залежить якість замкового з'єднання, відповідно термін експлуатації фальця. Також необхідно укладати антиконденсатну плівку, по кроквах, перед монтажем решетування.
В розжолобках, по карнизах рекомендовано використовувати решетування суцільного типу, шириною 700 мм. Під поперечний шов фальцевої картини повинна бути укладена дошка шириною від 120 мм. Саме на цій дошці і має формуватися поперечний замок лежачий чи стоячий.
Так само суцільне дерев'яне латання обов'язково використовувати при монтажі покрівлі з ухилом менше 20°
При влаштуванні покрівельного пирога під фальцеву покрівлю обов'язково формується вентиляційний зазор. Загинання або закочення замків проводиться безпосередньо на даху. Загинати або закочувати замки фальцевої покрівлі можна за допомогою ручного спец. інструменту або автоматичного (наприклад: закочувальна або кромкозгинальна машинка).
Нерухомі клямери застосовуються для кріплення фальцевої картини на скатах не більше 6 метрів, на більшій довжині скатів використовуються плаваючі (ковзаючі) клямери.