mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні349
mod_vvisit_counterВчора323
mod_vvisit_counterНа цьому тижні1478
mod_vvisit_counterМинулого тижня13625
mod_vvisit_counterУ цьому місяці67115
mod_vvisit_counterМинулого місяця8012
mod_vvisit_counterУсі753352

Сьогодні: 2024-03-28 23:06

Бетонна черепиця, чи можна довіряти?

Печать PDF

        Бетонна черепиця, чи можна довіряти?   

     Ще її називають – цементно-піщана черепиця. Обидві назви правильні, тому що підкреслюють матеріал, з якого вона складається.

        В історії покрівельних матеріалів бетонна черепиця застосовується дуже давно. Століттями, перепалене вапно з глиною, пісок та вода – були доступні та використовувалися у будівництві. Даний матеріал легко вироблявся, виходив водостійкий, не руйнувався від сонячних променів, міцний на злам та з терміном експлуатації не менше 100 років. Спектр застосування – від фундаменту до даху.

     До цього часу, це найбільш економічний та довговічний матеріал для покрівельного покриття. Різниця лише в тому, що раніше, формували її в ручну, заливаючи у форми, а зараз процес виготовлення відбувається при повній автоматизації. Але, розміри, форма, залишилися колишніми, оскільки це і дуже економно і функціонально для черепичних покрівель.

     На ринку України представлено кілька виробників бетонної черепиці. Відрізняються вони скоріше лише якістю – а отже і терміном служби, але форми, кольори, розміри практично однакові. Варто трохи розібратися, щоб зробити правильний вибір.

     По-перше, потрібно врахувати, що не завжди реклама чи країна-виробник гарантує якість. На що потрібно звернути увагу – це міцність і щільність бетонної черепиці. Кладемо черепицю на підлогу, і акуратно наступаємо на середину. Потрібно враховувати, що твердіння бетону відбувається приблизно 70 років з моменту виготовлення. Але витримувати вагу має не менше 120кг вже на 28 день. І чим більше – тим краще. Далі, якщо витримала в середині – натисніть на тонкий край, витримала? Дуже добре, але розбити її таки потрібно, щоб уважно розглянути місце зламу. Чим дрібніша фракція піску, бетон щільніший, а значить водопроникність і морозостійкість краще, що важливо. А також зверніть увагу на якість піску та домішок.

    Фарбування бетонної черепиці, як додавання в масу, так і додаткове покриття лицьової частини практично однаково у всіх виробників, і варіюється терміном служби 20-30 років, після чого потрібне оновлення лицьової частини шляхом фарбування акриловими фарбами для зовнішнього застосування. Вони доступні у продажу, коштують не дорого. Фарби виготовляються на про земляних (природних) пігментах (залізному сурику, охре) нешкідливі і довговічні. Така практика підфарбовування існує у всіх країнах, де є історія застосування бетонних дахів та не є негативним фактором використання даних матеріалів на покрівлі. Порівняно можна додати, що ми досить часто фарбуємо або оновлюємо штукатурні фасади будівель і до цього звикли.

     На завершення можна додати, що черепичні покрівлі хоч і важчі за металеві або бітумні, але великого навантаження для стіни, фундаменти або кроквяні системи не дають. У цифрах це виражається 4 - 6% додаткового навантаження на стіни та фундамент, а також 8-10% на розрахункове навантаження кроквяної системи. Додаткові навантаження враховувати, звичайно, потрібно, але вони не такі глобальні.