mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні45
mod_vvisit_counterВчора355
mod_vvisit_counterНа цьому тижні1529
mod_vvisit_counterМинулого тижня13625
mod_vvisit_counterУ цьому місяці67166
mod_vvisit_counterМинулого місяця8012
mod_vvisit_counterУсі753403

Сьогодні: 2024-03-29 09:51

Що необхідно знати про металочерепицю

Печать PDF
Історія металочерепиці бере свій початок у 60-х роках ХХ сторіччя. На початку двадцятого століття будинки у Фінляндії були вкриті металом. Така покрівля повністю відповідала кліматичним особливостям країни, але за екстер'єром помітно програвала чарівній романтиці черепичних дахів. Фінський майстер Пааво Ранніл з міста Вімпеле вирішив поєднати всі найкращі переваги двох покрівельних матеріалів металу та черепиці. Так з'явилася металочерепиця.
Пааво Ранніл удосконалив металеві листи для покрівлі, нижній край листа він зробив у вигляді хвилі асиметричної форми і додав поперечний штамп. Зовні новий матеріал для покриття дуже нагадував керамічну черепицю, але мав усі властивості надійного металевого покриття. За технічними параметрами новий матеріал вийшов дуже вдалим і набув високої популярності. Свій винахід фінський майстер запустив у серійне виробництво, організувавши компанію з виробництва металочерепиці. Компанія мала авторське право на випуск металочерепиці "Монтеррей".
        На даний час покриття вдосконалено і має кілька захисних шарів, що робить його максимально надійним та якісним виробом для оздоблення дахів будинків.
 
Полімерне покриття.
Захищає покрівлю від впливу природних факторів та механічних пошкоджень. Полімерні покриття бувають різної товщини та хімічного складу, з різними властивостями. Типи полімерного покриття мають різну стійкість до перепадів температури, ультрафіолетового випромінювання та атмосферних впливів, стійкість до механічних пошкоджень та корозії.
Грунт.
Шар ґрунтовки сірого кольору є додатковим захистом металу від корозії.
Пасивація.
Далі слідує ще один додатковий шар, який дозволяє захистити цинк від корозії.
Цинк.
Металочерепиця з найбільшим вмістом цинку, як правило, служить значно довше за свої аналоги. Нижче докладно зупинимося на цій важливій складовій металевій покрівлі.
Сталь.
На сьогоднішній момент використовується завтовшки від 0,35 мм до 0,52 мм.
Кількість цинку.
Поряд із полімерним покриттям, кількість цинку в покрівлі є найважливішою технічною характеристикою металочерепиці. Саме цей показник є основним захистом від корозії. Без достатнього вмісту цинку в сталевому листі решта складових просто не має значення. Вміст цинку вимірюється г/м2. Як правило, у недорогих варіантах металевої покрівлі такий показник не перевищує 60 г/м2. Така продукція для більшої економії випускається завтовшки від 0,30 мм до 0,45 мм (ВІН). Нормальним вмістом вважається цинковий шар 2-го класу (140 г/м2 та вище). У дуже хорошій сталі вміст цинку може досягати 275 г/м2.
        Є й інноваційне захисне покриття - це ZnM (цинк-магнієвий) захист сталі від корозії. При меншій товщині ZnM ще краще виконує свої функції (наприклад, товщина ZnM - 90 г/м2 відповідає товщення Zn - 225 г/м2).
Товщина металочерепиці.
Матеріали із тонколистової сталі мають товщину від 0,30 до 0,9мм. Металочерепиця, своєю чергою, обмежується діапазоном 0,40мм - 0,52мм. Товщина листа – технічна характеристика, що впливає на здатність покрівлі витримувати механічні навантаження, не змінюючи своєї форми та герметичності. Особливо акуратно варто підійти до вибору металевої покрівлі в регіонах, де на конструкцію даху часто впливає снігове навантаження. Умовно черепицю відповідно до її товщини можна розділити на 2 класи:
        Економ. Найчастіше випускається товщиною 0,40 мм;
        Стандарт. До цього класу можна віднести металочерепицю ВІН (загального призначення) завтовшки від 0,45 мм до 0,50 мм.
Захисна фарба.
Використовується у всіх моделях. Зазвичай фарбу завдають сірого кольору.
        До переваг цього виду покрівлі належить насамперед його легкість. Вага складає всього 5 кг на м2. Ця чудова властивість дозволяє використовувати металочерепицю для укриття дахів будинків з фундаментом невисокої міцності. Дозволяє також заощадити на конструкції потужних несучих форм та кроквах.          Не потрібно для металочерепиці зміцнювати крокви, що значно здешевлює будівництво. Таким матеріалом можна без побоювання покривати будь-яку за розмірами площу. Завдяки мінімальній вазі, трудомісткості при роботі з цим матеріалом не високі. Низька ціна матеріалу.
Експлуатаційний термін від 25 до 50 років та мінімум догляду. Дах, покритий металочерепицею, не вимагає додаткового фарбування, ремонту, очищення. Міцність матеріалу та стійкість до різних впливів навколишнього середовища. Такий дах надійно захищає будинок від вологи та вітру. На її поверхні не накопичується сніг та вода.
        Стійкість до механічних пошкоджень.
        Естетичний зовнішній вигляд. Цей покрівельний матеріал має найбагатшу колірну гаму (понад 10 відтінків) та різноманітний малюнок. Такі властивості дають можливість дизайнерам творити дива щодо створення дахів різної складності конфігурації. Будинок з таким дахом стане не просто комфортним житловим приміщенням, а твором мистецтва. Металочерепиця не горить і є абсолютно пожежобезпечним матеріалом. Також вона екологічна, не виділяє шкідливих речовин.
Але цей матеріал має й недоліки:
        Великий витрата матеріалу при покритті дахів складної форми.
        Шум від дощу, але це швидше недолік монтажу.
        Значно менший у порівнянні з натуральною (цементно-піщаною та керамічною) черепицею термін служби.